Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Свят широк, нрави всякакви! Чудатости при търсене на работа в чужбина

30-07-2010     0
 

Свят широк, нрави всякакви! Чудатости при търсене на работа в чужбина


Ако си завършил тази година и си решил, че ще отложиш следването с година-две , вероятно вече се оглеждаш за подходяща работа. А може би свитият пазар на труда у нас ще обърне погледа ти към чужбина. Какво трябва да знаеш ако си решил да предприемеш тази сериозна стъпка в живота си? На първо място, че в развитите страни пазарът на труда също търпи някой сериозни промени и че намирането на работа и там не е никак лесна задача.

Ето някои специфични и любопитни особености при кандидатстването за работа в чужбина.

Във Великобритания очакват към документите си да приложиш плик или картичка за отговор. Върху тях трябва да е написано: "Кандидатурата ви е получена."

В Швейцария обикновено не се приемат кандидатури, които не са изпратени във връзка с конкретна обява за работа.

В Испания не е необходимо да слагаш снимка към CV-то си. Важно е обаче да посочиш номера на личната си карта.

Във Франция мотивационното писмо все още се пише на ръка, защото се подлага на графологичен анализ.

В САЩ не бива да пишеш в СV-то си име и възраст. Забранени са също данните за ръст и тегло, етническата принадлежност, семейното положение и препоръките.

В Китай учтивостта и сдържаността при кандидатстването, както и уважението към началника имат най-висш приоритет. Когато се обръщаш към някого, задължително трябва да назоваваш титлата и името му.

В Дания личните въпроси за семеен живот, деца, бременност и финансово състояние са нещо обичайно. Затова пък можеш да се обръщаш към началника си на "ти".

В Австралия изпращането на документи за кандидатстване обикновено не е достатъчно. Трябва да се обадите по телефона и да попитате дали са получени.
 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net