Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Вход / Регистрация

DJ Marten – музиката е всичко!

18-03-2010     0
 


Мартен Лепоев, Мартен Роберто или DJ Marten, както е познат на почти всички, е много музикален, харизматичен и талантлив млад мъж.

Няма как да не забележиш заразителната му усмивка и многото татуировки, които са негова запазена марка.

TVS: Кога започна да се занимаваш с музика?

DJ Marten: Започнах на 13години. Първо бях спортист-тенисист, но бързо спрях със спорта и започнах да се занимавам с музика. Аз не съм музикант, но започнах да се интересувам от модерните неща.

Тогава все пак бяха ранните 90 години и нещата стояха много различно с музиката. Слушах радио по нощите, защото пускаха такива класации, например американски патентовани класации.

Сега вече има всичко, можеш да избираш. Започнахме с един приятел да правим музикални класации и ни беше много забавно. С джобните си купувах касетки и трупах, имах някъде към 1500 касетки, което си е много. Мисля, че в момента пазя 10 от тях, не че ги слушам, но имат сантиментална стойност за мен.

Нямаше тогава и затова си ги пазех, ценях ги. После си мислех, че частта от музиката, с която мога да се занимавам е музикалната журналистика и много се надъхах да кандидатствам журналистика в Софийския университет.

Тогава си мислех, че това е единственият начин да станеш радио водещ или DJ. Кандидатствах, падна се Димчо Дебелянов на изпита, много любим, но двойката от изпита ме прати директно на границата – граничар.

Изкарах там една година.

През 1998г. случайно се завъртях покрай един от по-старите DJ и започнах да навлизам в нещата. Тогава бяха много модерни клубовете с музика на живо, но пък нямаше много толкова места, където се пускаше клубна музика, за разлика от сега.

Започнах да пускам първия месец, доста бързо се научих, правех компилации, класации и постепенно нещата започнаха да се получават. Запознах се с много музиканти по клубовете, с повечето и досега сме такива. През 1999г. - 2000г. се явих на кастинг за телевизионно предаване.

Питаха ме с какво се занимавам. Казах, че съм DJ и те казаха: “ Готово, ти си нашият човек” - и в Ring TV, спортна телевизия, но предаването беше музикално. Оттам се започна, после смених още една-две телевизии.

Много случайно станах и музикален редактор. Отвори ми се възможност за радио-предаване, а първите ми изяви бяха покрай Емо Кирилов.

Телевизионен водещ станах по случайност, но много се изкефих, защото страстта винаги ми е била радио-водещ. Започнахме да правим едно жестоко предаване тогава, заедно с един мой приятел - Марио.

Беше много меломанско и забавно. Вървя година и нещо, беше изключително предаване, но спряхме, след това започнах в Radio Vitosha.

Сменям телевизии от време на време, доскоро бях в Националната телевизия. По едно време бях понамалил инерцията на диджейството, но се радвам, че отново се върнах, защото винаги съм се занмавал с по-различните музикални стилове- груув, фънк и диско.

Просто трябва да бъдат представени по позитивен и готин начин. Диското е много хубава музика, кара те да се движиш, да танцуваш и можеш много да се забавляваш.TVS: Какво е музиката за теб?

DJ Marten: Май всичко. Дава ми смисъл да продължа напред, въпреки че е трудно, особено за некомерсиална музика. Музиката ми дава емоция, заряд, после го връщам на хората, когато аз пускам музика. Музиката е всичко за мен.

TVS: Най-хубавият ти спомен от парти?

DJ Marten: Много партита съм правил. Не съм сигурен, че мога да дефинирам едно. Миналата година пусках на едно жестоко парти на списание “Vice” на 4 км, където имаше страшно много хора.

В началото бях притеснен, аудиторията беше много шарена и подгрявах в голямата зала. Направих сет, хората крещяха, защото пусках funk, metal, всякаква музика и хората се кефеха, беше страхотно избухване, имаше около 3000 човека, а когато пускаш пред толкова много хора усещането е особено.

Ако успееш да възпроизведеш този заряд с парчетата, взривяваш публиката. Пускал съм и на някои по-малки партита с приятели пред 300 човека, но и те са ставали жестоки. 3000 и 300 са голяма разлика в съотношението, но не значи, че пускам с по-малко страст, в никакъв случай.

TVS: Любовта за теб е?

DJ Marten: Тя осмисля много неща. Щастие, любов, нерви. Както е казал Оскар Уайлд: “Любовта е страхотно нещо, стига да имаш здрави нерви ”. Смятам, че е така, защото любовта, както може да те направи щастлив, така може и да те заболи от нея, няма аналог това чувство.

Любовта движи света, тя е относително нещо- любовта към човек, към музиката, към парите. Трябва да си щастлив с това, което имаш. Говорим си, бачкаме си, хапнали сме, взели сме душ, добре сме.Това са много важни неща, това са важните неща, когато ги имаш, тогава си добре.

TVS: Твоята формула за упех?

DJ Marten: Има два начина да успееш според мен - да успееш тук, и да успееш навън. Тук се случват малко по-различно нещата, има много шуробаджанащина, има едни неудобни неща, които хората не обичат да си казват. Но според мен, няма точна формула за успех.

Трябва да си верен на това, което искаш да направиш, да си верен на себе си и на цела си. Като искаш нещо, те се стремиш към него. Целите оправдават средствата, но това не означава да правим най-големите глупости, за да ги постигнем.

Трябва да знаеш какво искаш, да можеш да се намериш, защото хората в България приемат матрицата, но трябва да излезаш от нея, за да можеш да погледнеш нещата отстрани.

TVS: Какво би пожелал на младите хора?

DJ Marten: Не правете нищо, което бих направил аз (следва силен смях!). Бъдете добри, много е важно да си добър и да се усмихваш, независимо на колко години си. Бъдете позитивни, това е смисълът. Всичко зависи от нещата, които правиш, това да си позитивен е истинският заряд. Колкото повече се усмихваш, толкова по-истински живееш.


 

текст: Дея
фотография: Личен архив