Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Всеки трети младеж застава зад щанда

19-10-2010     0
 

Всеки трети младеж застава зад щандаАнализ на Българската стопанска камара извади вчера наяве тези малко тревожни резултати. Между 27 и 32% от завършилите средно и висше образование през 2008 и 2009 г. са започнали работа в търговията. На втора позиция за реализация на младите хора е ресторантьорството. В същото време този сектор е чак на десето място по брой заети през 2009 г., което е показателно за сериозното разминаване между подготовката на учениците и студентите и реалните потребности на бизнеса, коментират от камарата.

Повечето българи са заети в професии, които са с ниска квалификация, показва още анализът. Към края на миналата година 23% от заетите са продавачи и снабдители и това са най-разпространените професии. 11% работят като шофьори, като също толкова са и сервитьорите и барманите. 10% от българите работят като охранители и пазачи, като счетоводители - 9%, а като учители - 8%.

В същото време най-много младежи избират да учат стопански науки и администрация - над 42% от професионалните бакалаври (които се обучават в бившите колежи) и близо 25% от бакалаврите и магистрите за учебната 2009/2010 г. Нуждите на бизнеса са съвсем други - предимно от кадри в техническите специалности. Според работодателската организация сега висшето образование се развива самоцелно, заради самото обучение, при което приемът няма практическа връзка с потребностите на бизнеса.

Особено сериозен е проблемът с медицинските сестри - там студентите професионални бакалаври са намалели наполовина. От над 13% те са спаднали до малко над 6%, което е реална опасност за нормалното функциониране на системата на здравеопазването и трудно може да бъде компенсирано в близко бъдеще, алармират още от БСК. Другата проблемна област са аграрните науки. Тук ниският процент на новоприетите студенти може да се окаже сериозна причина отрасълът да не се развива с необходимите темпове, отбелязват работодателите.

Въпреки непрекъснато увеличаващия се прием във висшите училища камарата смята, че България е още далеч от стандартите в Европа. У нас в периода 2004-2007 г. по-малко от половината завършващи средно образование продължават в степените на висшето образование и с това сме на едно от последните места в Европа.

 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net