Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Как да се справим със следпразничната депресия?

03-01-2011     0
 

Как да се справим със следпразничната депресия?

 

1. Не бива да се забравя, че организмът ни все пак е с ограничени възможности и следва да предвидим и достатъчно време за почивка между активните занимания по празниците.

2. По принцип достатъчен е един ден след последното парти, за да влезем във форма, така че в този ден преди всичко се наспете.

3. Сънят е основното необходимо условие, за да се чувстваме с присъствие, дори и да се налага да станем от леглото по обедно време, а защо не и по-късно. Един час сън или отпускане в леглото следобед също не са излишни.

4. В часовете за активна почивка следва да се даде на тялото пълен комфорт, а съзнанието да се откъсне от познатите ни битови дразнители. Отпускащата музика е от полза за релакса, но шумът от телевизора има точно обратния ефект.

5. По време на почивката следва да сме наясно, че и употребата на алкохол, мазнини, никотин и други действат като отрова на организма и сърцето, поради което следва да се предприемат действия, които да „почистят” остатъчния им ефект при метаболизма им.

6. Вместо отново да се храните обилно, наблегнете на леката храна, но хапвайте 5 пъти през деня в количество преди да изпитате ситост. Храната следва да е богата на антиоксиданти. Пресният сок от плод, богат на витамин С е задължителен, при невъзможност се ориентирайте към 100% натурален от изпитан производител, придържащ се към стандарт за качество. За целта, освен портокалът, е подходящ сокът от: мандарината, грейпфрут, киви, лимон, ябълка, череша, ягода, горски плодове.

7. Целесъобразни храни през деня са: суровите плодове и зеленчуци, кисело мляко, мюсли, ядки, но в ограничени количества, леки супи, постни леки ястия, спагети. Подходяща закуска или предястие е пълнената чушка със сирене. Доматената супа ще балансира съдържанието в стомаха на обед. Ястието от зелен фасул с кисело мляко е достатъчно, за да отговори на нуждите на организма за вечеря.

8. Отделете поне един час за разходка на чист въздух навън преди вечеря и лягане.

9. Вечерта преди първият работен ден си легнете рано.

10. През този ден е важно за избягвате алкохола и злоупотребата с тютюнопушенето. Трябва да поемате и много вода.

11. Сутринта се облечете в комфортно облекло, което ви носи настроение. Подарете си за закуска чаша дъхаво кафе, чаша портокалов сок, яйце, кубче сирене и препечен пълнозърнест хляб.

12. Ако все още усещате странни тръпки в гърдите – два реда шоколад ще ви осигурят необходимото настроение и смелост за старт. На работното място ви очакват колегите ви, които също като вас са преживели шеметни вечери. Със сигурност има и приятни лица, които очаквате да видите отново, за да споделите вашите впечатления.


 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net