Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Бюти икона | Грим | Коса и нокти | Тяло | Аромати | Здраве и фитнесВход / Регистрация

Тайната на хубавата кожа

31-03-2010     1
 

Тайната на хубавата кожа


Мразиш ли всички несъвършенства по лицето си – пъпки, комедони, белези, петна, зачервявания. О, те нямат край! Опитвала си толкова много продукти, че отчаянието вече е близо, а избавлението изглежда невъзможно.

Особено сега, когато ни делят по-малко от два месеца до абитуриетските балове, а за мечтания ден, няма момиче, което да не мечтае за порцеланово лице!

Ето защо, решихме да се срещнем с д-р Росица Йорданова от Центъра за медицинска козметика, която да ни посъветва професионално.

TVS: Какво всъщност представлява акнето?

д-р Росица Йорданова: Акнето се дължи на нарушен хормонален дисбаланс. Масната секреция се увеличава и това води до появата на пъпки, комедони и други. Важно е да не се забравя, че комедоните или т.нар. черни точки също са акне и са признак за някакъв дерматологичен проблем.

TVS: Как трябва да се грижим за кожата си, така че да нямаме акне?

д-р  Йорданова: Най-важното и основно е да е спазва перфектна хигиена. Необходима е една постоянна грижа с подходящи за типа кожа продукти. Мазната кожа е по-акнетична и е предразположена към образуване на акне. Винаги, когато се купува продукт, трябва той да е съобразен с типа кожа. Трябва да се използва измиващ антибактериален сапун, подходящ лосион и дневен антибактериален крем.

TVS: Как да разберем, че проблемът е наистина сериозен?

д-р  Йорданова: Това по принцип не е трудно. Цялата кожа е осеяна с пъпки, възпалена е почти през цялото време. Непременно трябва да се потърси дерматолог. Той ще прецени най-добре как да се третира кожата. Самолечението е изключено.

TVS: Какви са най-честите грешки, които допускат тийнейджърките в борбата си с акнето?

д-р  Йорданова: На първо място най-често срещаната грешка е стискането на пъпките. Това води до възпаления и белези. Втората и много сериозна грешка е използването на грим или по-точно на фон-дьо тен. С него те се опитват да прикрият пъпките, но това води до запушване на порите и положението се влошава.

Те използват и много плътни и некачествени фон-дьо тени. Нещото, което най-много се подценява, е хранителният режим. Без колбаси, шоколад, кола... Напоследък все повече се говори за значението на храната, но все още не се спазва. Също така използват солариум с цел подобряване на състоянието на кожата. Той не помага!

TVS: А какво да направим, ако белезите са вече факт?

д-р  Йорданова: Борбата с тях е упорита и с променлив успех. Задължителна е консултацията с дерматолог, който да прецени какво ще бъде лечението.

TVS: В последно време пилингите са много модерни. Няма ли опасност да разраним с тях кожата?

д-р  Йорданова: Пилинг-маските и геловете трябва да се използват разумно и не по два пъти на ден. Трябва да не съдържат груби частици и в никакъв случай да не се използват върху възпалена кожа.

TVS: Какво всъщност е термалната вода и има ли наистина действие?

д-р  Йорданова: Наистина действа. Има противовъзпалително действие.

TVS: Вярно ли е, че е по-добре да се използва една серия или е рекламен трик?

д-р  Йорданова: По принцип продуктите от една серия в действителеност се допълват. Направени са по една технология и с подобни съставки, така че да действат комплексно. Но като цяло няма голямо значение дали ще се ползват продукти от една или повече серии.

TVS:
Има ли зависимост между цената и качеството на козметичните продукти?

д-р  Йорданова: Не, няма. Има значение дали са медицински или не.

TVS: Какви продукти бихте препоръчали?

д-р  Йорданова: Задължително трябва да се използва медицинска козметика. Препоръчвам Avene, Vishy, La Roshe-Posay, Yves-Rocher. Clinique е добра, но излишно скъпа марка.

TVS: Възможно ли е да се наложи използването на лекарства, които да контролират хормоните?

д-р  Йорданова: Да, при по-тежки случаи задължително се правят изследвания на хормоните и при нужда се предписват хормонални препарати.

TVS: Има ли наследствена обремененост при акнето?

д-р  Йорданова: В определен смисъл – да. Наследява се тип кожа и следователно предразположеност към подобни проблеми. Най-важното, което се наследява, е начинът на живот и всичко свързано с него – начин на хранене, хигиенни навици и др. Фототипът има известно значение, но почти незначително.

TVS: Кое е най-важното, което трябва да запомним за акнето?

д-р  Йорданова: Най-важното е да се знае, че акнето е болест и като всяка друга болест трябва да се лекува.

Центърът по медицинска козметика се намира в София на бул. Витоша 50.

Защо не опиташ... Трите стъпки на Avene?Почистващ гел Avene – 22лв.
Съдържа себорегулиращи и антибактериални активни съставки.


Матиращ лосион Avene – 23лв.
Почистващ и матиращ лосион с термална вода. Използва се след гела. Нанася се с памучен тампон с акцент върху Т-зоната.
Крем Avene – 28лв.
Кремът има кераторегулиращ и себорегулиращ ефект. Действа противовъзпалително. Нанася се вечер върху добре почистено лице. 

 

 

текст: Ралица
фотография: .Net
Коментари 1
1
публикувано на: 31/03/2010, 20:22 от greblotto
много полезно инфо