Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Есето и как да се справим с него

11-03-2011     0
 

Есето и как да се справим с него


За да напишеш едно есе в повечето случаи се изисква „дар слово”. Да обаче, дори и да разполагаш с невероятната дарба да пишеш все пак трябва да знаеш как да подходиш, за да постигнеш нещо различно от това да излееш всичките си мисли на лист хартия.

Ето и какво трябва да знаете когато пишете есе:

Най-важното е, че трябва да покажете своя стил, мислене и то да е оригинално и „ваше”. Хубаво е обаче да не забравяте, че есето трябва да е в рамките на граматичните, лексикални и пунктуационни правила на езика, в който интерпретирате идеите си. Голям бонус е ако не използвате прости изрази и клишета, но още по-голям бонус е когато използвате такива, каквито сте на 100% убедени, че са коректни, подходящи и правилно употребени в контекста на работата ви. Имайте в предвид, че реторичните въпроси и клишетата не са толкова лоши. Напротив използвайте ги, но умерено и когато ги употребявате се стремете те да са конкретни за ситуацията и параграфът, в който ще ги поместите да ги докаже, обори и подчертае!

Есето е като интерпретативното съчинение, литературните разсъждения и всички други видове разработки защото и то има правила и не му липсват отделни части като – увод, теза и тн. При него е особено важно структурирането и начина, по който изглежда когато го предадете. Гарантирано успешно е есето, което има изчистен вид и подредени параграфи. Не забравяйте, че ако не сте особено интересни на читателя, той ще чете по диагонал – тоест ще чете онова, което привлича погледа му. Ако увода не привлече интереса поне ще бъдете сигурен, че ще прочете тезата ако тя е ясно отделена, вместо да отиде директно на заключението.

1. Прочетете темата и я разтълкувайте
Това е моментът, в който трябва да помислите какво ще пишете в есето си. Проблемите, които ще засегнете и асоциациите, които ще използвате, за да докажете тезата си.

2. Черновата
Определено най-досадната част от цялата работа, НО пък и най-важната. Разпределете идеите си (подтезите) като след всяко едно ваше твърдение, въпрос, предложение си зададете въпроси като „Защо?”, „Какво?”, „Така ли е?”, „И какво от това?”. Изпипайте думите си по начин, по който ще попречите на човека, който ще чете есето ви да пита сам и в един момент да ви каже, че сте се отклонили от темата или че сами не сте отговорили на въпроса, който сте поставили, на проблема, който не сте решили или твърдението, което не сте защитили.

3. Тезата преди увода
Подгответе първо тезата си защото това ще улесни писането ви възможно най-много. Стремете се тя да отговаря, да синтезира и да съдържа в себе си заглавието на есето или да преразказва проблема, който ви е зададен като тема.

Увода

Вместо да си задавате въпроси как да започнете и да започвате с общите приказки, директно поставете мнението си по проблема като се стараете тезата да е едно добро продължение на уводните ви думи.

5. Подтезите
Те трябва да доказват всичко онова, което сте казали в тезата си. Редувайте твърдения, които може дори да си противоречат, но в никакъв случай не допускайте по този начин мнението ви да изглежда неутрално. Най-добре е предварително да запишете основните си подтези като всяка следваща трябва да е логично свързана и да не оставя неотговорени въпроси или недоизяснени факти.

6. Заключението
Перфектния завършек на есето ви ще е кратко обобщение на всичко, нещо остроумно или някой реторичен въпрос, на който вече сте отговорили в текста си.

7. Проверката
Досадно или не, тя е абсолютно задължителна най-малкото защото има малка вероятност да забележите някоя правописна грешка, но по-скоро, за да проверите дали сте отговорили сами на себе си, дали не сте се отклонили от темата и дали сте казали нещата, така както сте отговорили в главата си. 

текст: Кристин.
фотография: .net