Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Футболисти, музиканти и артисти ще въдворяват ред в час

21-03-2011     0
 

Футболисти, музиканти и артисти ще въдворяват ред в час


Идолите от телевизионния екран - футболисти, музиканти и артисти - ще затягат дисциплината в училище. Мярката е разписана в концепцията на новия закон за училищното образование, която ще бъде представена официално следващата седмица. Това съобщи вчера зам. просветният министър Милена Дамянова, която посети урок по финанси за четвъртокласниците в 23 СОУ в столицата.

„Интересната мярка за разговор на ученика с уважавана от него личност предложи дружеството на психолозите", разказа Милена Дамянова. Задачата на класния ръководител и училищния психолог ще е да регистрират какви са интересите на ученика в свободното му време.

Ако детето бяга от час или се бие със съучениците си, школското ръководство ще извика за лична среща някой известен футболист или музикант. „Представете си какъв ще е ефектът да обясниш на своя кумир в живота, че си ударил шамар на някого", подчерта Дамянова. Друго предложение на психолозите е след невъзпитана постъпка най-големите ученици да се срещат с преподавателката си от началното училище, спомена за която всеки пази в сърцето си цял живот.

Според концепцията на новия закон наказанията задължително ще са съобразени с възрастта на учениците. Така непослушните третокласници ще получават различни мерки в сравнение с най-големите хулигани от 12-и клас. Твърдо отпада и идеята да се върне оценка за поведение от времето на соца: „Тази мярка е куха и неприложима в живота. Днес учениците не се впечатляват от другите оценки за знания, а как ще ги накараме да бъдат по-добри, когато им напишем оценка за поведението", аргументира се зам.-министърът.

Тя подчерта, че оценките с цифри между 1 и 3-ти клас ще отстъпят място на оценки за качеството. Така в края на годината по всеки предмет децата ще получават от класния ръководител индивидуална бележка за качеството на собствените си знания и умения за възприемане на учебния материал. „Така децата ще се научат, че уменията и компетентността са много по-важни от цифровото изражение на оценката", заключи Милена Дамянова.


www.kadedaucha.com
 

текст: TeenViewSofia
фотография: в. 24 часа