Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Ще станат ли елитните гимназии девически?

05-04-2011     0
 

Ще станат ли елитните гимназии девически?


Има голяма вероятност в съвсем скоро време елитните гимназии да станат девически след революционната промяна, подготвяна от просветното министерство в тазгодишния план-прием след 7-и клас. Това стана ясно вчера по време на посещението на просветния министър Сергей Игнатов, тъй като от МОМН искат да се премахне досега действащите квоти за прием между момичета и момчета в съотношение 50 на 50.

Това би означавало, че в най-желаните от кандидат-гимназистите училища след 7-ми клас ще преобладават момичетата, коментираха експерти. Във възрастта до 14 години те се развиват много по-бързо и винаги постигат по-високи резултати от момчетата на приемните изпити.

„Това означава, че класирането ще се извършва по бал и ще имаме по 3-4 момчета в клас", прогнозира директорът на старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан" Ваня Сотирова.

Според министър Сергей Игнатов обаче разделението на квоти за момичета и момчета си е чиста полова дискриминация и премахването й няма да наруши баланса в най-желаните гимназии. „Няма опасност елитните гимназии да се превърнат в девически, животът винаги е по-мъдър от нас", бяха думите на министъра.

 

текст: TeenViewSofia
фотография: