Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Защо масово зрелостниците избраха матура по Английски език?

18-04-2011     0
 

Защо масово зрелостниците избраха матура по Английски език?


До този момент българските зрелостници са задължени да се явят на 2 матури – БЕЛ и една по избор на ученика. Четвърта поредна година матурата по английски език набира сила и изчиства формата си като това я прави може би най-масово избираната като втори изпит матура. Защо?

Учители по английски език твърдят, че матурата по английски с годините става все по-добра и по-достъпна за зрелостниците. Това е факт! Причината обаче тя да е толкова „желана” е всъщност нивото на езика, която тя покрива – First Cambridge Certificate. Това е ниво, което изисква познанието на времената и основните граматически правила в английския, както и набор от думи, които не е задължително да са на академично ниво.

Ученици от друга гледна точка държат твърдо на мнението си, че матурата по английски език е най-добрия вариант като втора задължителна матура защото на фона на останалите изпити, е най-лесен. От една страна повечето български училища наблягат на изучаването на чужди езици и в частност – английския. Това прави матурата достъпна за на 50% от учениците. От друга страна матурата по английски език вероятно наистина е по-лесна за българския зрелостник, който би предпочел да покаже знанията си по чужд език отколкото да се изправи пред митичната матура по математика, която години наред сваля оценките на дипломите дори на представителите си от математически профилираните училища.

Това отново поражда въпроса дали министерството на образованието ще въведе матурата по математика като задължителна, който до последно всяка година кара дванадесетокласниците буквално да се „изприщват”. В крайна сметка обаче се оказва че англоговорящите ни кандидат-студенти предпочитат нисък резултат на матурата по английски, отколкото поправка по математика и затова тазгодишните зрелостници могат да си отдъхнат, вписвайки Английския език като своя избор за втора матура.
 

текст: Кристин.
фотография: .net