Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Легализацията на чуждите дипломи у нас - бавна и мъчителна

20-04-2011     0
 

Легализацията на чуждите дипломи у нас - бавна и мъчителна


Дори и диплома от Сорбоната се поставя под съмнение от българските служби за легализация на чуждестранни документи.

Това съобщи вчера информационният сайт на EK euractiv.com, който критикува страната ни за мудните процедури по признаване на образование от чужбина.

Български гражданин се е оплакал за злоупотреба пред европейските власти, след като завършил един от най-старите университети в Света – Сорбоната в Париж. Вместо автоматично признаване на образованието у нас, висшистът бил принуден да чака родните чиновници да проверят дали Сорбоната е признат университет във Франция. В Националният център за информация и документация центъра някои от процедурите за признаване на дипломи се бавели по една година, посочва сайтът euractiv.com.

ЕК обяви, че обмисля започването на наказателна процедура, ако се окаже, че страни-членки пречат на признаването на дипломи, получени в други държави от ЕС, като по този начин възпрепятстват правото на свободно придвижване на студентите.

Очевидно, случаят с България е именно такъв, отбелязва изданието.

ЕурАктив съобщава, че европейският комисар за образованието Андрула Василиу е получила множество жалби от българи, които се оплакват, че сложната и тромава бюрократична процедура за признаването на дипломи у нас им е попречила да започнат работа или да продължат обучението си.

Комисията ще обмисли започването на наказателна процедура, ако прецени, че продължителността на процеса по признаването или таксите, които се вземат, са неоправдани и ако се установи, че подобни практики нарушават правото на движение на студентите.

Откриването на процедура предвижда като последна мярка България да бъде изправена пред Съда на Европейските общности в Люксембург.

Статията цитира случаи, в които студент е трябвало да докаже на комисията към министерството на образованието, натоварена с признаването на дипломите в Националния център за информация и документация НАЦИД, че Сорбоната - най-старият университет в ЕС, е законен, а от доктор на науките е било поискано да резюмира на български дисертацията си, за да може тя да прецени дали да му признае научната степен.

По данни на "Юроактив" над 80 000 българи имат дипломи от западни университети и всяка година между 7000 и 8000 завършват извън България. Според изданието, хората които искат да се върнат, за да работят или учат у нас губят между шест месеца и една година, както и сума, приближаваща се до средната заплата от 350 евро, за да легализират образователния си ценз.

Посочва се, че българските власти не признават удостоверенията за завършена степен, издавани от европейските университети и дипломантите трябва да чакат с месеци докато се получи оригиналът на дипломата. Държавата изисква всички документи (девет на брой според наредбата за държавните стандарти за признаване на академична степен) да се приведат от заклет преводач, да се плащат държавни такси и да бъдат заверени от нотариус.

От министерството на образованието, с което са се свързали от медията, отговорят, че вече са подобрили процедурата и признаването на диплома отнема два месеца, а половината от заявките се разглеждат в рамките на месец.www.kadedaucha.com


 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net