Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Три вместо четири години да е обучението за бакалавър

09-05-2011     0
 

Три вместо четири години да е обучението за бакалавър


В 80 на сто от бакалавърските програми у нас е излишно да се учи задължително четири години, вместо три, смята Лютви Местан от ДПС, който е член на парламентарната комисия по образование.

На дискусия "Обучението на чуждестранни студенти от българските висши училища в страната и чужбина - възможности и перспективи" той предложи възможността висшите училища да могат да намалят от четири на три години обучението в дадени бакалавърски програми, без това да доведе до "редуциране на финансирането".

Миналата година образователният министър Сергей Игнатов заяви, че в близките пет години години у нас ще има вече тригодишно бакалавърско обучение. По думите му обаче през това време във Великобритания ще има вече двегодишно обучение за бакалаври.

Местан каза още, че за седем-осем години броят на българските студенти в чужбина се е увеличил два пъти, но добави, че често в чуждите университети качеството на обучение е по-ниско от това в българските. Нашите студенти избират да учат в чужбина заради по-бързата реализация на трудовия пазар, смята депутатът.

Българските висши училища трябва да могат да създават свои образователни структури в чужбина, за да привличат чужди студенти, обясни пък министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.
Той коментира, че по-евтиното образование у нас не би могло да привлече повече чужди студенти в нашите висши училища. По думите му, гръцките и турските студенти идват да учат у нас, за да са по-близо до родината си.

Българското медицинско образование е на много високо ниво в последните години, имаме постижения и в хуманитарната област, а това, което привлича чуждите студенти, е "животът на друго място, авантюрата, да отидеш и научиш чужд език", смята образователният министър.

Заради проблеми с визите много чужди студенти идват да учат в УНСС от началото на втория семестър, каза ректорът на висшето училище проф. Борислав Борисов, който е и председател на Съвета на ректорите. Има идея УНСС да открие свой филиал в Украйна за прием на бесарабски българи. Борисов призова да се опрости системата за прием на чужди студенти в българските университети.www.dir.bg
 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net