Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Тестът на матурата по БЕЛ носи 70 точки

16-05-2011     0
 

Тестът на матурата по БЕЛ носи 70 точки


Тестът по български език за абитуриентите се състои от 40 въпроса, а по 41-ви трябва да се напише аргументативен текст по произведение на изучаван автор. Миналата година, когато вариантите бяха 3, те изтекоха дори в интернет, затова сега МОМН вдига мизата. Този път въпросът ще се тегли измежду 30 варианта. Така, дори и 30-те да бъдат изнесени, няма начин някой зрелостник да наизусти предварително толкова много съчинения, смятат експерти на МОМН.

Тестът носи на зрелостниците 70 точки. Част от въпросите са с отворен отговор - тоест при тях не се играе на тото, а младежите сами формулират текст от няколко изречения. Именно те носят и по-голям брой точки. Съчинението се оценява с максимум 30 точки и така целият максимален резултат, който един зрелостник получава, се равнява на 100 точки.

Експерти съветват да се започне от решаването на теста и едва след това да се премине към съчиненията. Ако видите въпрос, на който не можете да отговорите веднага и ви трябва време за мислене, отминете го и продължете нататък.

Иначе рискувате да загубите ценно изпитно време и накрая да не ви стигнат минутите за останалите въпроси. И още нещо много важно - не мачкайте и не хвърляйте листовете, на които сте писали чернова. Тази година те също се предават на квесторите и се съхраняват заедно с останалите листове. Така при съмнения за преписване или изнасяне на темата може да се направи съпоставка какво е писал ученикът в неофициален вариант.

Скалата, по която получените точки ще се приравняват към оценките от шестобалната система, ще бъде готова едва след като работите бъдат проверени. Обикновено тя се напасва по средното ниво - там, където се струпат най-много точки, обикновено оценката е около 4.

Миналата година двойка се е пишела за рекордно малък резултат - 22,5 точки. Добър (4) са получавали ученици с резултат от 41 до 58,5 точки.


по материали от www. kadedaucha.com


 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net