Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
След 7-ми | След 12-ти | Първа работа | ПрепишонкиВход / Регистрация

Преразказ на "Череша с алените сърца" изненада малката матура

27-05-2011     0
 

Преразказ на


Седмокласниците писаха преразказ върху разказа "Череша с алени сърца" от Станислав Стратиев на втория модул от изпита по български език и литература.

Темата беше обявена след 10.00 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката. Преразказът е включен във вариант 3 за изпита по БЕЛ, който беше изтеглен по-рано тази сутрин.

Според дидактическата задача учениците трябва да преразкажат текста на разказа от името на неутрален разказвач, каза Красимира Александрова - експерт по български език и литература в МОМН.

В самия разказ на Стратиев "текстът се разказва в първо лице единствено число, като на моменти преминава в първо лице множествено число", обясни експертът.

Александрова отбеляза, че разказът "Череша с алени сърца" не е изучаван в средното училище, но не би трябвало да затрудни седмокласниците, защото Стратиев е съвременен автор и в разказа няма остарели и архаични думи.

Темите за преразказа са формулирани лично от министъра на образованието Сергей Игнатов. Те, заедно с въпросите за теста, са кодирани с парола. Изпратени са на компактдискове до всички училища ден преди изпита при драконовски мерки за сигурност.

Сборната оценка от теста и преразказа ще бъде вход към елитните гимназии. Учениците ще могат да кандидатстват и само с оценката от теста, но тя ще им носи по-малко точки.


 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net