Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

100 минути пълно лунно затъмнение тази нощ

15-06-2011     0
 

100 минути пълно лунно затъмнение тази нощ


При подходящи метеорологични условия явлението ще може да се наблюдава от Европа, включително и България до неговия край, но без Скандинавския полуостров, Азия (без северозападните й райони), Африка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка, Антарктида, Индийския океан и югоизточните части на Атлантическия океан.

Началото на пълното лунно затъмнение ще е в 22 ч 22 мин и 29 секунди (българско време - бел.ред.), максималната му фаза - в 23 ч и 12 мин, а краят - в 0 ч и 2 мин на 16 юни. В 21.23 часа ще започне частичното лунно затъмнение.

Пълното затъмнение ще продължи 1 час и 40 минути, като максималната фаза почти ще съвпадне с края на астрономическия полумрак.

Предишния път, когато Луната е била напълно в сянката на Земята за толкова дълъг период, е било през юли 2000 година. Тогава пълното лунно затъмнение е продължило 1 час и 47 минути.

От България явлението ще може да се наблюдава от изгрева на Луната. В София тя ще изгрее в 20.56 часа.

През 2011 година от Земята ще могат да се наблюдават две лунни затъмнения. Второто ще бъде на 10 декември. Астрономите смятат, че това събитие е рядък феномен, защото Луната ще премине през точния център на земната сянка. Предишното подобно затъмнение бе на 16 юли 2000 г., следващото ще е на 27 юли 2018 г.

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната се закрива напълно или частично от сянката на Земята при преминаването на Луната през нея. За да се случи, Луната, Земята и Слънцето трябва да са на една линия или в близко до това положение (със Земята по средата). Поради тази причина всички лунни затъмнения се случват по време на пълнолуние.

За разлика от слънчевите затъмнения, които трябва да се наблюдават със защитни очила, лунните затъмнения са безопасни за зрението.
 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net