Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Камара от въпроси: Дъщеря ми страда от анорексия

16-06-2011     0
 

Камара от въпроси: Дъщеря ми страда от анорексия


Дъщеря ми е на 16 и страда от анорексия. Ходихме при психолог, които ми каза, че това заболяване се отключва от момичета, които са сърдити за нещо на майките си. Т.е. винага за нейното настоящо състояние излиза, че е моя. Казаха ни още, че тя не осъзнава истинската причина за това, т.е сърдита ми е, но не го осъзнава. Ходихме къде ли не, говорила съм с много хора за проблема. Искам да чуя и вашето мнение, защото видях, че имате рубрика за въпроси и отговори.

М., София


TVS експерт: Анорексията както сами сте се убедили, е изключително сериозне проблем. Търсенето на решение в интерент определено не е решение, но е хубаво, че не затваряте страданието на дъщеря ви в рамките само на вашето семейство.
Без да сме специалисти по проблемите на булимията и анорексията ще се опитаме да сме полезни.

На първо място трябва да сте много търпеливи, най-вече вие като майка, а и останалите членове на семейството ви. Нужни са голямо съчувствие и разбиране. И най-вече опитайте се да се освободите от чувсттвото си на вина. Защото най-вероятно нямате такава. Най-вече защото всяка майка следва инстинктите си, а те ни водят по най-добрите пътища.

След като момичето ви е в това състояние най-вероятно тя наистина изпитва сериозни емоционални сътресения и разочарования, но да се чувства така - решението е нейно.

Разговаряйте, попитайте я например как тя си представя идеалната майка. Споделете с детето си своите лични преживявания от този  период на живота си. Как сте преценявали собствената си майка и  какви разногласия сте имали с нея.

Добре е да изтъкнете пред дъщеря си, че в повечето случаи децата имат очаквания за възрастните, които сериозно се разминават с действителността.

Говорете си и за причината поради, която е избрала да наказва себе си като се стреми да заличи женското начало в себе си.

Не я пртискайте да ви дава отговори веднага, не я съдете, не я критикувайте и не й давайте за пример нейните приятелки, които нямат подобен проблем. 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net