Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Черешова панакота за горещ следобед

17-06-2011     0
 

Черешова панакота за горещ следобед


Панакота? Прозвуча ни твърде непознато, екзотично, почти на китайски, докато не се разровихме в добрия и винаги знаещ интернет, за да ни стане ясно, че става дума за традиционен италионски десерт, при това доста интересн и изкусителен. Защото, оказва се, панакотата е желиран лек млечен десерт, изключително подходящ за лятото, но и за всеки друг сезон, стига да не те е страх от желатина и да имаш пиетет към фините сладкарски изпълнения. На всичко отгоре е напълно възможен за онези дни, в които си решила, че трябва да отслабваш.

И така:

Необходими си ти:
400 гр. кисело мляко
150 мл сметана
120 гр. захар
1 лимон
1 ванилия
1 ч. л. желатин
приблизително 300 гр. череши

Как да постигнеш крайния резултат:
Киселото мляко, сметаната, захар, ванилията и кората от лимона се разбъркват на градка смес и се затоплят леко на водна баня. Желатинът се разтваря в отделна чаша вода и също се загрява на котлона, докато гранулите му се разтворят напълно, но не бива да кипва, защото ще загуби желиращите си свойства. След това се прибавя към млечно-лимоновата смес като се бърка постоянно, за да не се пресече желатина. Накрая добави по-голямата част от обезкостените череши, от които остави за декорация.

Така получената смес се разлива в купички или специални формички за крем карамел и се оставя да стегне в хладилника. За около час-два десертът трябва да е напълно желиран.

След като извадиш панакотата от формичките (най-лесно става като се потопят за няколко секунди в съд с хладка вода), сервирай в десертна чиния и декорирай фантазно с останалите череши.
 

 


 

текст: TeenViewSofia
фотография: www.phamfatale.com