Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Десетия фестивал за късометражно кино "В двореца" с финансов грант за 10 български филма

19-04-2012     0
 

Десетия фестивал за късометражно кино

19, април 2012г. – Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ ще включва и отделна сесия за финансиране на филмови проекти от България. Десет от тях ще бъдат подкрепени с грант от 2 500 лева, предоставен от Държавен културен институт „Културен център „Двореца“” (Балчик) – съорганизатор на фестивала.

На пичинг сесията ще имат възможност да се явят млади български кинотворци с проекти за късометражен филм, преминали предварителна селекция. Критерий за подбор от страна на фестивалните организатори ще бъдат качествата на предложените проекти, като предимство ще имат предложения от млади и непознати за индустрията автори.

Всеки селектиран кандидат ще разполага с 10 минути, за да убеди комисията, че именно неговият проект заслужава финансиране. Комисията има право на уточняващи въпроси, като представящите проекта ще имат точно 5 минути за отговор. А докато членовете на комисията заседават, кандидатите ще могат да разкажат повече за проектите си пред заинтересовани представители на индустрията и журналисти, поканени от организаторите за срещата с утрешните доайени.

Финансовата помощ ще спомогне производството или изцяло ще финансира кратките филмови проекти, ще тренира новото поколение филмови творци в умения за независимо финансиране, ще увеличи количеството и качеството на българските късометражни филми, ще улесни достъпа на артисти до индустрията. Това е причината организаторите на фестивала да търсят допълнително партньорство с организации, фирми и медии за допълващо финансиране, техническо обезпечаване и излъчване на произведените филми.

“Зад всеки негледаем български пълнометражен филм с екип от постоянна клиентела, стоят десетки или стотици непроизведени късометражни филми. Възможностите за финансиране на късометражно кино в България на практика са нулеви”, заяви Цанко Василев, директор на фестивала „В Двореца“. „Тъй като няма устойчив, работещ механизъм, а комисиите не поемат риска да финансират проекти на непознати, млади артисти, изникват въпроси: Как да спечелим финансиране за късофилмовия си проект? Как застаряващата индустрия да забележи идващите поколения? Как те – поколенията, да докажат креацията си и как да се тренира техния професионализъм? “, допълни той.

Регламентът и формулярът за участие, ще бъде поместен след 00:00 часа на 24.04.2012 г. на сайта на фестивала www.inthepalace.com и във фейсбук на адрес:www.facebook.com, а проекти ще се приемат до 00:00 часа на 26.05.2012 г..

„В Двореца“ между 29 юни и 07 юли 2012г. и в град Варна

 

текст: TeenViewSofia/press
фотография: press