Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Знаеш ли че: Най-старата пирамида в Египет се руши

28-09-2012     0
 

Знаеш ли че: Най-старата пирамида в Египет се руши

Египет е в паника. Най-старата съществуваща пирамида е с риск от унищожаване."Ако не се намесим навреме, човечеството може да изгуби уникален паметник на древността" - твърдят експерти. Подобни притеснения имат конкретна причина - преди няколко седмици в една от вътрешните камери на пирамидата е имало срутване на камъни. През 2006 г. в пирамидата на Джосер е имало възстановителни работи, но според археолозите, опасността от разрушаване не е премахната.

От местния комитет по туризъм и паметници на културата възнамеряват да прибягнат за помощ към ЮНЕСКО и са готови да представят на главния прокурор на Египет доклад за нарушения и корупция, извършени по време на възстановяването на пирамидата Джосер.

Въпреки това, директорът на комплекса Сакара Камал Уахид отрече частично вътрешено рухване на пирамидата на Джосер и обвини местните медии в оповестяване на неверни и ненадеждни доказателства."Единственият проблем, който в момента е и най-същественият, е липсата на финансиране от Министерството на културата, - каза още той - Всичко това се отразява на хода на възстановяване, но дори и така, възстановяването в Сакара не спират."

Стъпаловидната пирамида на Джосер в местността Сакара е построена от първия известен на човечеството архитект – Имхотеп I. Гробницата е построена от камък, а необичайната си и революционна форма получава от идеята на архитекта да насложи една върху друга няколко ниски гробници мастаба, каквито са били до този момент гробниците в комплекса и така пирамидата се извисява на почти 60 метра височина и се смята за първата постройка, изградена от масивен камък в историята на архитектурата.


 

текст: TeenViewSofia
фотография: Press