Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Бюти икона | Грим | Коса и нокти | Тяло | Аромати | Здраве и фитнесВход / Регистрация

3 много лоши хранителни навика

12-11-2012     0
 

3 много лоши хранителни навика

Съществуват изключително много вредни хранителни навици, но три от тях са в нашия топ: обилни порции, разсеяно хранене и прескачане на ядене.

Ние лично смятаме, че няма по- лошо от тези трите. Истината е, че ако правим някой от изброение, то по- добре бързо да спрем, защото застрашаваме здравето си.

Обилна порция

Когато хапваме навън, лесно ще забележим, че порциите са станали по-големи. Доказано е, че хората разчитат на зрението си за да разберат кога да прекратят храненето, т.е. ако сме изправени пред голяма порция храна, ще продължим да ядем докато чинията не се опразни.

Това разбира се води до консумацията на повече калории, отколко са необходими. 

Но нека не обвиняваме непрекъснато другите, т.е. в случая ресторантите. У дома също понякога приготвяме повече храна отколко е нужно. И след като не искаме остатъци в хладилниците, вероятно изяждаме цялата порция. 

Какво можем да направим по въпроса? Когато се храним навън или поръчваме за вкъщи е хубаво да разделяме храната си с някого- приятел или някой от семейството. Алтернативен план е да изядеме само част от храната и да отнесем останалата храна във вкъщи. Когато сме вкъщи, вместо да сервираме цялата храна в плата на масата, по-добре е да я сервираме на порции. Също така, да готвем в малки количества.

Разсеяно хранене

Толкова е лесно да се натъпчем, когато вниманието ни е заето с нещо друго. Особено, когато сме отегчени и нямаме какво да правим екскурзиите до хладилника са супер чести. Прекалено бързото ядене е друга форма на разсеяност при храненето. Друга, много позната грешка е яденето докато гледаме телевизия или сме заети с компютъра. Това е една от най- често срещаните грешки. 

Какво е решението? Да ядем само, когато сме наистина гладни или е време за ядене/ закуска, обед и вечеря/. Сядаме на масата и се наслаждаваме на цялото ядене.Ако искаме следобедна закуска, залагаме на нещо здравословно, като плод.

Пропускане на хранене

Когато пропускаме хранене се засяга кръвната ни захар и това никак не е добре. 

Ниските нива на кръвна захар означават чувство на умора или по- вероятно чувство за глад. И след като изпитаме хранителен глад, склонността от преяждане е почти сигурна.
Следобедните закуски могат да бъдат чудесен начин за преодоляване на глада, но още веднъж, трябва да избираме малки и здравословни.

Съображения

В тази битка на големите порции, пропускането на хранене и разсеяното ядене няма победител. Това са три много лоши и чести вредни навика и ако обърнем внимание на себе си, може да откриеме, че правим някой от тях, а може би и трите.
Ако това е така, трябва да се опитаме да ги преодолеем колкото се може по- бързо. Може да е по- трудно отколко си мислим, но със сигурност не е невъзможно.
 

текст: TeenViewSofia
фотография: Press