Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Стартира кампания за връщане на логото на Coca-Cola на кирилица

23-04-2013     0
 

Стартира кампания за връщане на логото на Coca-Cola на кирилица

При събиране на 10 000 харесвания на страницата преди 24 май, до централата на Кока-Кола у нас ще бъде изпратено открито писмо, чрез което инициаторите целят да покажат, че хиляди хора желаят в България компанията да изписва логото си на български. Идеята е много добра, тъй като провокира множество дискусии за важността на българската идентичност и отстояването й.

„Вярваме, че във време, когато младите пишат все повече на латиница, връщането на кирилизираното лого на една от най-познатите им напитки ще ги провокира да преоткрият красотата и богатството на българския език. Азбуката ни заслужава този акт на уважение от марка, която, макар и глобална, има много специална история с България“, споделят Петя Лозанова и Радомир Иванов, които стоят зад идеята.

Връщаме се назад в историята на Кока Кола в България, която е впечатляваща, тъй като именно ние ставаме първата страна зад Желязната завеса, в която през 1965 г. започва да се произвежда Кока-Кола, а специално за нас марката за пръв път променя логото си и го изписва на кирилица. Абсолютна случайност поставя началото на производството в България, през време, когато напитката е считана за опасно алкохолно питие и символ на капитализма. Тончо Михайлов, технолог в поделението за безалкохолни напитки на българското предприятие "Тексим", е изпратен в Париж на служебна командировка.

От „Тексим” искат да правят оранжада и една от задачите на Михайлов е да опита подобни напитки във Франция и да посети предприятия, работещи в бранша. Тогава той сяда в едно типично френско бистро, където френски гарсон му сервира Фанта. Той е силно заинтригуван и веднага иска да посети предприятието, което произвежда оранжевата течност. Куриозно е, че Тончо дори не предполага, че това е същото място, което комунистическото управление мрази, а именно корпорацията на Кока-Кола. Тончо Михайлов разбира за случващото се, но твърде късно.

Той вече се е запознал с вицепрезидента на Кока-Кола за Франция княз Александър Макински и двамата уговарят посещение на представители на Кока-Кола в България. Връщайки се в България, Тончо Михайлов осъзнава, че посещението му в завода на Кока-Кола може да доведе до доста сериозни последици за него и той признава на шефа на „Текстим” Георги Найденов, какво се е случило в Париж. Тогава му идва идеята да предложи на Найденов да се произвежда оранжевата напитка Фанта в България. Абсурдната ситуация взима връх, когато Георги Найденов отговаря: "Като е гарга - рошава да е!". Тогава се стига и до спешна среща с Тодор Живков. Неочаквано за всички, той дава съгласието си Кока-Кола да се произвежда в България, дори без да е опитал противоречивата капиталистическа напитка.

Договорът за внасяне на концентрата за напитката е подписан на 1 август 1965 г. От Кока-Кола предлагат пари за реклама. Тончо Михайлов им отвръща "Ние тази реклама, антиреклама всъщност, която сме ви я правили толкова години, вие не можете да я изплатите, докато сте живи." Вместо пари за реклама от Италия ни дават един милион бутилки, а Кока-Кола САЩ изработват и ни подаряват логото на кирилица. В края на 1965 г. на българския пазар се появяват първите бутилки Кока-Кола. Логото на Кока-Кола в България остава на кирилица повече от 20 години. След прехода и навлизането на собствено представителство на компанията в България, кирилизираното лого отпада и надписът върху бутилките отново е на латиница.

Ако искате и вие да подкрепите инициативата, само трябва да харесате страницата в социалната мрежа facebook.


 

текст: TeenViewSofia
фотография: Press