Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Да поиграем на Петанка

26-06-2013     0
 

Да поиграем на Петанка

Играта „Петанк” възниква във Франция през 20-ти век, дори вече се е превърнала в национален спорт за страната. Играта е много занимателна. Включва метални топки, а правилата не са никак трудни. Петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка. За играта се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 g, а диаметърът им е около 70 mm.

Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки — по две топки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв.

Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние между 6 и 10 m от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Хвърля винаги този отбор, който в дадения момент е по-далеч от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близко то другия може да му удари и изчисти топката, може да се удари и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта.

Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Точки печели този отбор, чиято топка или топки са по-близко до кошонета. Той печели толкова точки колкото топки има по-близко до кошонета от най-близката до него топка на противника. При едно хвърляне се печелят най-много 6 точки. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Играта наистина е много популярна във Франция и през топлите сезони много хора могат да бъдат видени да играят в парка. Петанк става още по-интересна, когато повърхността не е равна, а има отклонения и трудности, по този начин е по-трудно да се достигне до кошонета. 

Влюбихме се в комплекта на Chanel, който обаче струва безумните 2,800 долара. Разбира се, има и много по-евтини, но все пак, можеш да си го купиш от тук

 

 

текст: TeenViewSofia
фотография: