Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Ако обичаш кучето, котката, заека си - 26 храни, които могат да го убият!

12-09-2013     0
 

Ако обичаш кучето, котката, заека си - 26 храни, които могат да го убият!

Обичаш животинката, която е най-верният ти другар вкъщи, понякога яде от ръката ти или му подаваш храна от собствената ти чиния, като й доказваш обичат си. Има обаче храни, които са полезни за хората, но могат сериозно да навредят на домашния любимец. Teenviewsofia препоръчва да избягваш изброените в следващите редове 26 продукта, които могат да бъдат смъртоносни за симпатичното другарче.

Шоколад

Може да обичаме шоколад, но това не е причина да го даваме на домашни любимци! Шоколадовите продукти съдържат вещества, наречени метилксантини, които могат в малки количества да причинят повръщане, ако бъде поет в големи количества може да причини смърт. Съхранявай шоколада далеч от любимеца.

Кайсия

Кайсиите са здравословни и много любими на нас хората, но за животните те са смъртоностни. Костилката на кайсията може да предизвика задушаване, защото животните не знаят за нея и е напълно възможно да се опитат да я глътнат цяла.

Алкохол

Алкохолът влияе зле на човешкия организъм, а какво да кажем за този на животните. Както човек, така и животно може да се натрови с алкохол. Симптомите са сходни с тези на човека. За разлика от хората обаче, за да предизвика смърт при животните, алкохолът може да е много по-молко количество.

Авокадо

Както всички плодове и авокадото е много пролезно за хората, но не е така за животните. В авокадото има токсин наречено персин, който е ката отрова за домашните любимци. Ако наистина обичаш кучето, котката, зайчето или каквото и да е друго животинче, не му давай да опитва този плод.

Ядките Макадамия

Макадемия ядките съдържат редица токсини, които могат да засегнат много органи в тялото на домашния любимец. Симптомите са прегряване, повръщане, липса на сили. Дръжте ядките далеч от животните.

Грозде и стафиди

Гроздето и стафидите могат да предизвикат бъбречна недостатъчност при кучетата. Дори и съсвсем малко от тези плодове може да предизвика сериозни проблеми при животните. Дори едно зрънце грозде може да се окаже фатално за най-добрия приятел на човека.

Ксилитол

Какво е ксилитолът? Това е подсладител, който се слага в много проукти като дъвки, бонбони, пасти за зъби и води за уста.

Приемането му от човека в малки количества е безвредно, но ори животните не е така. Ксилитолът намалява кръвната захар, което води до слабост и припадъци. Чернодробната недостатъчност също се проявява при някои животни следствие на поет ксилитол в организма им.

Семена от ябълка

Семената от ябълка могат да изглеждат малки и безобидни, но съдържат химикал, който е смъртоносен за животните, особено за кучетата. Дори най-минималното количество може да навреди на вашият домашен любимeц.

Костилки от череши

Костилките от череши са опасни, защото могат да предизвикат увреждания на стомаха и хранопровада.

Кафе

Кафето съдържа теобромин и кофеин, тези два елемента са опасни за животните, защото предизвикват аритмия на сърцето както и други заболявания.

Чесън

При поглъщане му от животни, причинява увреждане на червените кръвни клетки. Домашни любимци, които са консумирали чесън може да изглеждат слаби и да се движат по-трудно. Ако мислиш, че домашния ти любимец е консумирал чесън, трябва незабавно да го заведеш при ветеринар!

Дъвка

Заради ксилитола, който споменахме по-горе. И освен това дъвката може да причини запушване на хранопровода и червата.

Гъби

Както повечето храни и гъбите независимо дали са диворазтящи или дворни) Съдържат токсин, вреден за животните. Ако твоето животинче приеме от това растение, то може да изпадне в шок или да умре.

Лук и лук на прах

Лукът под всякаква форма е вреден за животните. Причинява увреждания на червените кръвни клетки и анемия.

Ревен листа

Листата от ревен са много отровни за кучетата. Те бързо се абсорбират в кръвния поток, ако бъдат погълнати и могат да предизвикаг сериозни проблеми на вашия домашен любимец.

Сол

В големи количества солта е вредна за хората. Но освен за нас тя е вредна и за нашите любимци. В солта се съдържат натриеви йони, които предизвикват отравяне при животните. Симптомите са повръщане, диария, депресия, повишена телесна температура и припадъци.

Чай

Чаят съдържа теобромин и кофеин, които могат едновременно да бъдат токсични и да причинят увреждания на сърцето домашния любимец. Увери се, че чаят който имате, е на място, което е недостъпно за животинката.

Орехи

Орехите могат да причинят стомашно чревно разстройство. Орехите също може да съдържа микотоксини (токсични химически продукти, произвеждани от гъбите), които могат да предизвикат гърчове или неврологични заболявания на вашия домашен любимец.

Тесто с мая

Тесто, ако се консумира от малки животни, може да започне да се разширява в храносмилателната система, което води до болка и са възможни разкъсваня на стомаха и червата. Винаги се уверявай, че не оставящ тестото на кухненската повърхност без надзор. Опечено тестото не е вредно за животните.

Мухлясали храни

Мухлясалите храни, които често се срещат в кофите за боклук, може да причинят сериозни уврежданеия на любимците ни. Мухлясалите храни съдържат произволен брой токсини, които причиняват повръщане и диария.

Праскови

Прасковите предизвикват редица проблеми за животните. Костилките на прасковите могат да се забият в гърлото им и в резултат на това могат да предизвикат трайни проблеми.

Доматени листа и стъбла

Доматените листа и стъбла съдържат томатин, хиликал, който може да доведе до множество проблеми с здравето на кучета, котки и други домашни животни. Признаците с натравяне от доматени листа и стъбла са стомашно-чревно дразнене, апатия и слабост.

Семена от синап

И така, какво се случва, ако твоят домашен любимец прима синапено семе? Гастроентеритът е резултат от приемането на голямо количество от тези семена.

Хмел

Хмелът се използва широко в домашно варене на бира, но е опасен за домашния любимец. Съединение в бирената хмел причинява ускорен пулс, гърчове, а дори и смърт.

Чили

Чилито в малки количества причинява същите симптоми, които и ние имаме когато ядем люто. Неудобствата, които ще изпита твоя любимец след поемане на люто, са парене на лигавицата на очите, носа и ануса.

Кости

Кости от риба, птиче месо или варени кости могат да предизвикат повече вреда, отколкото полза за твоя домашен любимец! Варените костите стават изключително крехки и в резултат на това те могат да се раздробят в устата на животното, което води до опасност от забиване на костица в гърлото или стомаха му.  

 

текст: TeenViewSofia
фотография: .net