Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Магията ЕБРУ

21-05-2010     0
 

Магията ЕБРУ


Ако рисуваш, знаеш за ЕБРУ? Ако не рисуваш пак може да знаеш, но ако не знаеш със сигурност ще ти бъде интересно. Защото това е нещо много необикновено и макар да е на достопочтена възраст рядко се намира богато инфо за него.

Чувал си за рисуване с вода, но виждал ли си как се рисува в нея.

Ебру представлява техника на рисуване в сгъстена вода, на повърхността на която се нанасят пигменти. След като рисунката върху сгъстената вода е готова се прави отпечатък върху хартия. Материалите, които се използват са изцяло естествени. Четките са от конски косъм, а дръжките им от клонки на розов храст. Водата се сгъстява с растителна смола, а боите са от растителни пигментни, оксидни бои и бои от пръст.

Тази технологията се използва за рисуване върху коприна и глина.

Невероятната техника ебру има своята интересна история и ние ще ти разкажем малка част от нея с голямо удоволствие.

Ебру е едно от най-древните изкуства и е било използвано за украса и декорация в миналото на писма и на книги. Наименованието идва от "Аб-ру", което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност.
Предполага се, че това изкуство е възникнало през ІХ век в Тюркистан. Най-старото запазено ебру е от далечната 1554 г., а в периода на Османската империя ебру-то се е смятало за сериозен занаят и изтънчен вид изкуство, което не всеки художник или майстор е имал таланта да владее. Най-старият труд за ебру на турски език е от 1615 г. – малката книга "Тертиб-и Рисале-и Ебри".

В миналото ебру се е използвало за украса на листовете, които са служели за официална кореспонденция.
В известна степен тази нетрадиционна и интересна техника на рисуване наподобява монотипията, при която се разливат различни цветове бои върху гладка повърхност и отгоре се поставя лист на когото се отпечатва дадено изображение или случайни форми, но със сигурност ебру-то е значително конкретно, тъй като получените изображения при него не са случайни.

Най-често срещаните мотиви при рисуването с ебру-техника са флоралните мотиви, от тях най-тачени са лалето и розата, срещат се и изображения на животни както и много други мотиви заимствани от природата.
 


 

 

текст: Никола
фотография: .net