Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Shopping | Beauty&relax | Food&drinks | Culture&artВход / Регистрация

Тига – винаги модерната електронна денс музика

24-11-2014     0
 

Тига – винаги модерната електронна денс музика

Клубната сцена на Ялта не спира да приютява всички готови с удоволствие да пропилеят нощта си в танци под звуците на техното. В електронният си свят ни въвлече и легендарният канадски ди джей и продуцент Тига. Използваме повода, за да ти разкажем малко повече интересни факти от живота му.
 


Роден се в хипи семейство и прекарал детските си години в Гоа, Индия. Завършва Selwyn House School, престижно училище в Уестмаунт. С музика започва да се занимава 1990, заедно с група приятели, с които организират пърформърси по улиците на Монтреал и партита в малки клубове. През 1994 отваря собствен музикален магазин DNA Records, първият по рода си бутик посветен на електронната сцена, където можеш да се пуснеш по течението на минимъл, хаус вълната. 1996 започва да ръководи денс сцената в легендарния клуб „Сона”, който се помни като революционна ера в историята на нощния живот в Монреал. Тематични партита памет на това време все още се правят. През 1998 отваря собствен лейбъл “Tiga Recording” място за нови музикални експерименти и предизвикателства.
 


Става най-популярен с ремиксите си на Томъс Андерсън, Сизър Систърс, Феликс Дъхаъкест, а след това и с кавър версиите си на американския рапър Нели „Hot in Herrie” и на Канадския певец Кори Харт “Sunglasses at night”.
През 2001 “Sunglasses at night” оглавява денс чарта на МТВ за 6 седмици. В изявление пред медиите казва „Ние живеем в епохата на злобата и всеки ден аз трябва да се боря, за да отркивам своето място в света. Това, с което мога да помогна на останалите хора е да им предоставя света на моята музука, в него се крият хиляди нови приключения от звук и светлина.”

2007 печели престижната награда “Judo” за денс инструментал на годината. През 2010 участва в френско-канадска филмова продукция, събрала в актьорския си състав имената на бележити канадски музиканти. Партнират си с легендарния пианист Чили Гонзалез, в ролята на братя. През 2011 Tiga Recording реализира дебютния за групата ZZT албум “Party all over the Earth”, който разбива чартовете.

Води собствено предаване по ББС радио за електро музика „My name Is Tiga”. През 2013 хитовият му сингъл “Plush” става саунтрак на най-продаваната видео игра Brand Trift Auto V.

Най-новото му видео към песента Buggati с участието на Pusha T предизвиква противоречиви реакции. Едни го определят като модерно смело и новаторско, други като сексистко. Но нека не забравяме, че провокативното изкуство никога не е възприемано от всички.

С умението си прецизно да улавя парти пулсациите на поколенията, Тига кара тълпата да полудява зад пулта на повече от 600 клуба в повече от 60 страни. „Често след дълаг ден потъвам в собствените си мисли и разсъждения, но в края на краищата винаги си казвам „Не съм ли точно аз този, който подарява на хората емоцията на нощта?””

текст: ViewSofia
фотография: Press