Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Бюти икона | Грим | Коса и нокти | Тяло | Аромати | Здраве и фитнесВход / Регистрация

Експериментирай с къна, а не с боя. Косата ще ти е благодарна!

25-05-2010     0
 

Експериментирай с къна, а не с боя. Косата ще ти е благодарна!


Много тийнейджърки предпочитат да боядисват косата си с къна. Тя е по-щадяща, дори полезна, а и се отмива, така че е подходяща за експерименти. С нея най-добре се постига червен цвят. Съществуват много заблуди около къната и е хубаво да знаеш някои неща.

Къната е растение. Вирее, както вероятно добре знаеш, на топло – Пакистан, Йемен, Мароко, Египет и Индия. Колкото по-горещ и сух е климатът, толкова по-интензивен е цветът на къната (например тази от райна Раджастан в Индия).

Важно е да правиш разлика между естествената къна и останалите. Запомни – натурналната къна има само един-единствен цвят – червен! Може да оранжевее. Тази, която се продава като кафява или черна, най-често е наблъскана с изкуствени добавки. По принцип с къна косата не може да се изсветли. Но с малко хитринки, различни рецепти и в зависимост от началния цвят на косата могат да се получат цветове, различни от червено.

Трябва да имаш предвид и нещо друго. Всъщност много хора под „черна къна” имат предвид индиго. А индигото си е съвсем отделно растение! То обаче трябва се смесва не повече от 20мин, тъй като с течение на времето свойствата му намаляват. Ако смесиш индиго и къна, можеш да постигнеш хубав черен цвят.

Сега сигурно се чудиш какво пък е бецветната къна, след като натурналната си има цвят. Ами просто е друго растение! Среща се и под името Сена. Използва се подхранващи маски за коса.

Къната, ако се слага дълго време, всъщност става супер устойчива. Ако не е сложена внимателно, ще стане на петна, а после може да ти отнеме много време да я премахнеш.


Въпроси и отговори

Може ли да се нанася боя след къната?
Да, но не е лесно, ако е нанасяна къна многократко. Най-добре е да не се прави в домашни условия.

А може ли да се сложи къна върху боя?
Да, може.

Може ли да се изсветли косата, след като е положена къна?
Не и докато къната не падне.

Колко често може да се боядисваш с къна?
На 4-6 седмици.

На суха или мокра коса се поставя?
Може и на двете. Задължително обаче трябва да е чиста. Нанеси вазелин по ушите, около контура на косата и тила, за да не се оцветят.

Как се приготвя къната?
Разтваря се във вода, добавят се 2-3 супени лъжици оцет и се вари на тих огън. Ако използваш кафе вместо вода, цветът ще е в по-кафявата тоналност. Кафенето не трябва да е нес или безкофеиново. Чаят придава златисти тонове. Ври предварително 20-30 мин, а после се добавя към сместта. Канелата пък води до засилване на червенината. Сокът от лимон е ценен и дава златисти отблясъци. Канелата и лимона се слагат по 2 с.л. Ако косата ти е суха, добави 2-4 с.л. зехтин. Използвай фолио или найлонова торбичка, за да покриеш косата след нанасянето. След това трябва да изчакаш поне 2 часа или най-добре – да се спи с нея.
 

 

текст: Ралица
фотография: .net