Началото на онлайн проекта „Моята българска история“ отбелязва рождената дата на Георги Сава Раковски със... ,дизайн, мода, пътуване, забавления, шопинг, стил, магазини, спортни центрове, ресторанти, софия, намаления, намаления в софия, разпродажби, дрехи, козметика, moda, Fashion, fashion, collections, jewelry, shopping, sofia, cosmetics" /> Началото на онлайн проекта „Моята българска история“ отбелязва рождената дата на Георги Сава Раковски със... " />
Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Новият исторически проект „Моята българска история“ отбелязва със своя старт рождената дата на Раковски

01-04-2015     0
 

Новият исторически проект „Моята българска история“ отбелязва със своя старт рождената дата на Раковски

„Нашата свобода от нас си зависи“
Г.С.Раковски

Началото на онлайн проекта „Моята българска история“ отбелязва рождената дата на Георги Сава Раковски със събитие на 2 април 2015 г. в 11:30 часа в градина „Чайка“ на улица „Г.С. Раковски“ (в участъка между улиците „Гурко“ и „Иван Вазов“).

На 2 април в градина „Чайка“ ще бъдат поставени голяма карта на софийската улица „Г.С.Раковски“ и карта на България, на които присъстващи и минувачи ще могат да напишат на специални картончета история или спомен от историческо събитие, свързана с адрес на улицата, региона или с друг град в страната. Те ще могат да маркират своята история на картата, като я отбележат на конкретната локация и по този начин поставят началото на мащабния исторически проект „Моята българска история“. На събитието ще присъстват историци, личности, които имат лични истории, свързани с района на улицата, екипът на създателите на проекта – MoveBG, жители и доброволци.

Сайтът „Моята българска история“ (www.myhistory.bg – активен от 01.04.2015 г.) е проект за нашето общо минало, който цели да начертае една независима и обективна историческа карта на България. Съдържанието на сайта се генерира от споделянето на лични истории на посетителите, свързани с историческите епохи, събития и личности. 

Първият етап от проекта е посветен на улиците „Раковски“ в София и Велико Търново. Тези улици са избрани за старт на проекта не само заради тяхната наситена история, но и заради личността на Г. С. Раковски – възрожденец, демократ, утвърдил с живота си идеала за свобода на България. Като баща на революционното движение и активен двигател на българското Възраждане, неговите живот и дело въплъщават думите му „Нашата свобода от нас си зависи“. Този негов завет приемат и създателите на сайта от MoveBG, като крайна цел на проекта – да сглоби пъзела на неподправената история на България, на тази, която не намира място в книгите и учебниците, и която ще даде основата, върху която да стъпим за осъзнаването си на свободни граждани на България и Европа.

В следващите етапи проектът ще обхване географската карта на цяла България и има амбицията да събере и маркира историите на българи в целия свят. Проектът цели да обедини и архивира популярни и малко познати исторически факти от българското минало, за да спомогне за създаването на един своеобразен виртуален музей на живата история такава, каквато е.

„Моята българска история“ е проект на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може). Вярваме, че обективният прочит на историята е начинът да намерим истината за това кои сме ние – с какво можем да се гордеем и с какви уроци да продължим по общия ни път напред.

текст: TeenViewSofia/ Press
фотография: Press