Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Спорт | Екстремно | Авантюра | Сцена | Книги, хайтек | TVS конкурсиВход / Регистрация

Домът на киното и Арт Фест представят Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”

20-04-2017     0
 

Домът на киното и Арт Фест представят  Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи”

Всеки понеделник след 25 април до 26 юни Домът на киното и Арт Фест представят Дискусионния клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” – Пролет ‘17.

Българското кино отново е важен акцент в пролетната селекция с четири заглавия и една късометражна програма. Срещите с творческите екипи на филмите винаги се превръщат в емоционални разговори между авторите – режисьори, сценаристи, актьори и младата публика.

С драматичния разказ „Пеещите обувки” на Радослав Спасов публиката ще има възможност да се върне в миналия век и да се срещне с една любовна история между двама артисти, преминали през огромните изпитания на своето сложно време. Филмът е изграден върху ключови моменти от творческата и личната съдба на певицата Леа Иванова с основна тема – духовната драма като цена за оцеляването на таланта.
 


 

„Воевода” на Зорница София се превърна във филм-събитие в началото на 2017 година най-вече поради интереса на българската публика към дръзкия експеримент с жарновото кино – исторически епос и колективните усилия на екипа на филма, водени от неговия режисьор, да пресъздадат една истинска история в суровия мъжки свят на XIX век. Филмът е изграден върху спомени на очевидци и разказа „Румена войвода” от класика Николай Хайтов – силната, непреклонна героиня застава начело на чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.


 

„Слава” е най-новият филм на създателите на „Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Творбата спечели Наградата за най-добър балкански филм, връчена на 21-вия София Филм Фест от Домейн Бойар, както и отличието на гилдията на българските кинокритици. Историята е базирана на действителни събития – кантонер намира разпилени на жп релсите милиони левове и ги предава в полицията. Властта го награждава за доблестната постъпка с ръчен часовник, който... не работи, а пиарката на министерството губи неговия, спомен от баща му. Оттук започва борбата на обикновения човек за запазване на достойнството му...  

 


 

„Семейни реликви” на Иван Черкелов е интигуваща мозайка от три истории – разказани паралелно, те разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното човешко общуване между героите – съпрузи, братя, родители и деца. Нишките на събитията се преплитат, за да се съберат в едно общо, взаимносвързано и взаимнозависимо битие, белязано от липсата на стойност и висш смисъл... 

За първи път в селекцията на Дискусионния клуб СФФУ ще представим КЪСОМЕТРАЖНА ПРОГРАМА. В нея са включени три заглавия – носителите на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм за 2017 и 2016 година – „Дрехи” на Веселин Бойдев и „На червено” на Тома Вашаров, както и филма „Любов” на Боя Харизанова.

Пролетната програма стартира с един от най-обсъжданите филми на 2016 година – носителя на 6 награди Оскар „La La Land” на младия режисьор Деймиън Шазел. Пианистът Себастиан е решен да съхрани ценностите на джаза и виртуозните майстори от миналото. Миа е киноманка, която копнее да бъде сериозна актриса. Двамата се срещат случайно поне три пъти, преди да се впуснат презглава в любовна история, която променя живота им. 

 

Ще видим и най-новия филм на легендата Джим Джармуш – „Патерсън”, номиниран за „Златна палма” в Кан през 2016 година. Филмът разказва за обикновения живот на един автобусен шофьор в рамките на седмица – малките победи и поражения в ежедневието, присъствието на изкуство дори и в най-малките детайли… Главните роли са поверени на Адам Драйвър и Голшифте Фарахани.

 

Палитрата от предизвикателни заглавия не би била пълна, ако в нея не присъства поне един Алмодовар – в програмата е включен неговия филм „Хулиета”. Влюбен в своите женски образи, изкусният ваятел на образи ни води напред и назад във времето, споделяйки подробности за отношенията между темпераментната Хулиета и обичната й дъщеря...

 

 

Сред заглавията е и „Панама” на младия сръбски режисьор Павле Вучкович. Номиниран за „Златна камера” в Кан, този провокативен дебют разказва съвременна любовна история, погубена от влиянието на социалните мрежи и отчуждението...


 

За финал на пролетната селекция на Дискусионния клуб СФФУ ще видим прожекция на екстравагантния и изпълнен с уникална енергия „Т2 Трейнспотинг” на един от култовите майстори-творци в британското кино – Дани Бойл. Началото на тази история е преди 20 години. Днес Рентън се връща на единственото място, което може да нарече дом. Спъд, Сик Бой и Бегби го очакват. А с тях и тъгата, загубата, радостта, отмъщението, омразата, приятелството, любовта, копнежът, страхът, съжалението, диаморфинът и какво ли още не... Рамо до рамо с Юън Макгрегър и Джони Лий Милър, в „Т2” блести и младата, талантлива българска актриса Анжела Недялкова!

 

Прожекциите са САМО за учащи (ученици и студенти) и са с ВХОД СВОБОДЕН.

текст: Press/View Sofia
фотография: Press