Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
Помощ, проблем! | Да побръмчим | Мили родители | Загори тенджераВход / Регистрация

Какво се случва с РИО София и защо?

28-06-2010     0
 

Какво се случва с РИО София и защо?


След дълго очакване, миналия четвъртък излязоха резултатите от първото класиране в елитните гимназии в столицата. Имаше радост, имаше и сълзи. Както винаги! Не може да е иначе, защото няма как всички амбиции да са удовлетворени по първо желание. Макар в последните години статистиката да твърди, че всяка година се закриват паралелки поради липса на деца, истината е, че най-желаните се пълнят от раз.

Но, да се върнем на класирането и свързаната с него статистика. Та, видяха си резултатите децата в четвъртък вечер. Родителите на част от тях си отдъхнаха, а на друга една част, също внушителна по брой, се подреди пред справката с минималните и максимални балове по паралелки, за да гадае, къде съкровището ще попадне след евентуално второ класиране и въобще има ли смисъл от него. И всичко щеше да е цветя и пеперуди, ако най-неочаквано и необяснимо в петък следобед в сайта на РИО София не бе се появила нова справка за минималния и максималния бал по паралелки.

Именно – поредната в рамките на по-малко от едно денонощие. И това нямаше как да бъде забелязано от мнозинството, защото справката си изглеждаше досущ като предишната, с малката разлика, че на едната бе отбелязана дата 24 юни, на другата 25 юни!!! А и сигурни сме, едва ли е останал родител, който да не е проверил резултатите и баловете в същия ден. Така че вероятността подмяната да бъде забелязана на практика е повече от минимална. Поради какви причини РИО е решило да се труди двойно, простосмъртните могат само да гадаят и щяха бързо да се откажат, ако наблюдателна мама на седмокласник не бе установила разлика в стойностите на някои балове.

Именно така – напълно случайно, както се случват повечето неща в живота ни – тя установява, че минималният бал за прием във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” от 24 юни е 30,338, а на 25 юни същият ред – 79 от справката минималният бал вече е 30, 892. Въпросните промени се отнасят към паралелка с изучаване на английски и испански езици и история (ЧЕ – АЕ, ИЕ, И) - за младежи. Другата промяна се отнася до ред 59 – където е подредена Националната търговско-банкова гимназия – специалност Електронна търговия с английски език, девойки – минимален бал от 24 юни – 29. 428, на 25 балът вече е 28.500!!!

Голямото съботно-неделно чудене в понеделник сутрин бива последвано от лично посещение на родител в РИО София, където експерти от екипа са запознати с несъответствията.

Неубедително и неаргументирано, те застават зад твърдението, че актуална би следвало да е справката от 24 юни 2010 година. И правилно! Нали именно тя е разпратена по училищата, нали според нея от днес се извършва записването на приетите по първо желание деца и тези, които са удовлетворени от класирането си и пак тя все още е разлепена по таблата в училищата-гнезда.

Но във време, когато всички търсим информация и правим своите справки по интернет, не е ли редно именно в официалните сайтове на държавната администрация информацията да е изчерпателна, актуална и най-вече – вярна!

В последвалия разговор експертите от РИО изтъкват като причина за тази, меко казано, неразбория нововъведенията в изпитната програма от тази година, новите програми, с които се обработват резултатите и прочие несериозни аргументи, които не биха убедили дори и най-безметежния седмокласник, че възрастните всъщност са отговорни.

Погледнато отстрани не се е случило кой знае какво? Никой няма да пострада драматично, ничий живот не е застрашен!

Но…
Но остават без отговор засега няколко въпроса, на които ако РИО държи на статута си на отговорна институция, би следвало да отговори в най-кратки срокове:

1. Поради каква причина се е наложило да бъде повторно генерирана въпросната справка и от кого е изпълнена техничеси? Всъщност не трябва ли едно подобно действие да е предшествано от нечия изрична заповед?

2. Кой носи отговорността за генерирането на две справки за минималния и максималния бал по паралелки – първата от 24 юни 2010, втората от 25 юни 2010 година? И само две ли са справките всъщност? Дали утре (б.р. във вторник - 29 юни) няма да има нова, която съвсем да изненада и родители и деца, и най-вече инспекторите от РИО?

3. Защо липсва обяснение за промяната, направена в сайта на РИО и за причините, поради които е направена? И отново – от кого? Защото, оказва се, макар и много да ни се иска машините да решават трудните задачи, човешкият фактор все още е определящ.

4. Защо за по-малко от час днес (между 9.30 и 10.30 часа), понеделник, 28 юни 2010 година след въпросната среща, за която пишем –  справката от сайта на РИО и вече недостъпна. Ако я потърсите ще ви се отвори тази страница:





5. Защо цял следобед в понеделник опитите ни да се свържем с институцията, нашите и на някои родители, останаха безответни?

И последно - ако РИО има проблеми с кадровия състав на екипа програмисти, обслужващ кампанията, какво остава да очакваме за по-обикновени случаи и по-низшестоящи институции?

И тъй като вече има подадено оплакване на горещия телефон на МОМН за сигнали и нередности (0800 16 111) с интерес ще следим случая, защото смятаме, че е редно отговорните органи да излязат с аргументирано и смислено  становище.

Би било доста интересно да чуем и министър Сергей Игнатов какво мисли по въпроса, но на първо време и отговорът на началничката на РИО София г-жа Ваня Кастрева би бил достатъчен, да се надяваме.



Бележка на редакцията:
Името и координатите на родителя, които е посетил РИО София и е разговарял със служителите по казуса, както и двата варианта на въпросната справка от посочените дати се съхраняват в редакцията на TeenViewSofia, при необходимост с готовност ще ги предоставим на заинтересованите по случая страни, както и на колеги от други медии, които биха желали да отразят случая.



 

текст: TeenViewSofia
фотография: .Net