Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
От подиума | Марки | Урок по стил | Street style | Модна иконаВход / Регистрация

Малка енциклопедия на материите

05-07-2010     2
 

Малка енциклопедия на материите


„Носете дрехи от естествени материи.” Чудесно, прекрасно... Стоп! Чакайте малко, кои са естествените материи? Изобщо как да различавам материите? Ама изобщо какво значение има това? И така въпрос след въпрос, докато не осъзнаеш, че – казано най-простичко – нищичко не разбираш от материи. И дали ще ти сложат десет етикета вместо пет – все тая. Ти все няма да разбираш.

За да избегнеш такъв момент, ние ти предлагаме нещо като кратка енциклопедия на материите. Нейната цел е да ти помогне да се ориентираш сред тоновете плат.

Най-общо казано можем да разделим влакната на:

- естествени като вълна, лен, памук, коноп, коприна
- изкуствени текстилни (представляват преработка на природни полимери) като в техния брой влизат т.нар. „изкуствени коприни” – вискозна и медно-амонячна и др.
- Синтетичните пък са полиестери, полиакрили, поливинилхлориди

Изкуствените влакна се получават главно на основата на целулозата. Вискозата е най-евтина и в сухо състояние е здрава и еластична и лесна багрене. След вискозата най-използвани изкуствени тъкани са ацетатните. Поради ниската им температура на горене и лесната им запалимост те са пожароопасни. При процеса се отделят куп токсични вещества – въглероден диоксид, ацетон, метилов алкохол, оцетна и мравчерна киселина и др.

Синтетичните са друга работа. Те се получават чрез овлакняване на синтетични полимери. Характеризират се с голяма здравина на протриване при сравнение с естествените. Често се наелектризират и „пукат”. Намачакват се по-трудно и не поемат влагата от тялото. Именно това е причината, поради която всички дуднат да се носи бельо от естествени материи – хигиената на бельото от 100% синтетика е съмнителна.

Това е най-най-най-общо за влакната. Но за да различаваш отделните платове е нужно повече знание.
Вълна. Мека и еластична на допир. Лош проводник на топлина е и следователно държи по-топло. Поема влагата, без да се отразява това на здравината й. Доброкачествените вълнени материи не се мачкат при силно пристикане. Под въздействието на светлината изсъхва, потъмнява, рони се.
Памук. Мек и топъл на допир. Цепи се лесно и нишката е равномерна. Хигроскопичен е и именно поради тази причина е подходящ за бельо. При пране се свива. Трикче: тъй като продаваните колосани памучни дрехи имат силен блясък, те могат да те заблудят за качеството си. Просто разтъркай едно ъгълче между пръстите си и виж дали гланцът пада, а отдолу се подава истинската кофти материя.

Лен. Сиво-жълтеникави или сиво-бели тъкани, които след химическа намеса стават чисто бели. Ако обаче избелването стане по естествен начин, платът ще запази своя сивкав оттенък, но пък ще е много по-здрав от химически обработения. Имат неравномерна нишка и следователно не могат да се цепят и затова трябва да се реже с ножица. Не топлят достатъчно и не поемат достатъчно влага – за долно бельо не става. Мачка се лесно.
Полуленените тъкани са идеални за гащи! Те се изработват от смес от памук и лен.

Трикче: Поради факта, че заради водата набъбват (и следователно се свиват), ленените и памучни изделия трябва предварително да се накиснат във вода или да се перат и сушат, без да бъват изпъвани.

Коноп. Без да ни се смееш, но конопът си има много предимства! Най-добрите влакна се правят от Cannabis Sativа и са три пъти по-здрави от памука, поемат влагата, устойчиви са на слънцето, мухъла, плесените, а и лесно се багри. Лесно се мачка. След всяко пране става по-мека материята, без да намалява здравината си, но все пак става по-грубо. Използва се смес памук, коприна, вълна, полиестер.

Сатен. Гладка и лъскава материя. Характеризира се с двуличието си – блясък от едната страна и матова повърхност от другата. Сатен всъщност е специфична техника на сплитане на дълговлакнести нишки като коприна. Може да се срещне и под името атлаз.

Тафта. Шумяща, лъскава, направена от копринени или синтетични нишки. Тя е лека, колосана тъкан с кръстосани ръбове.

Тюл. Представлява фина, мрежеста тъкан с шестоъгълен десен. Изработва се от памук, коприна или найлон.

Шифон. Той е лек, фин, прозрачен. Трудно се поддава на обработка. Пада на дипли, много е лек, но и много здрав.

Органза
. Същата работа като шифон, ама по-намачкано.

Кадифе. Можем да определим материята като „плюшена” и „мъхеста”. В основата му е памукът и е тежко.

Кашмир. Т.нар. „кралска нишка”. Топли 8 пъти повече от обикновената вълна и е с дълъг живот. Има слава лъскавина. Мек е и пада нежно.

Жарсе. Меко, еластично. Представлява трикотажна материя, изработена от вълна и памук.

Муселин. Мек, фини нишки. Изработва се от химични влакна, камгарна вълна или памук.

Дантела. Всъщност предстлавява не влакна, а навързани конци. Произвежда се ръчно или на машина.
Има още стотици тъкани, но тези са най-популярни.

Очаквай продължението в четвъртък.


 

текст: Ралица
фотография: .Net
Коментари 2
2
публикувано на: 14/08/2019, 10:26 от DavidJeody
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, <a href=http://seoprofisional.ru/>сео продвижение</a> Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин [b]pokras7777[/b] Раскрутка сайта под ключ fhdxxxxxd
1
публикувано на: 23/10/2018, 13:21 от JamesVep
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин [b]pokras7777[/b] [url=http://seoprofisional.ru/index.php?route=product/category&path=75][b]Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам[/b][/url] Раскрутка сайта под ключ