Our network: ViewSofia.comSofiaStreetStyle.comTeenViewSofia.com
От подиума | Марки | Урок по стил | Street style | Модна иконаВход / Регистрация

Beauty icons: Вивиън Лий

21-07-2010     0
 

Beauty icons: Вивиън Лий


Вивиан Мари Хартли, превъплътила се в Скарлет О’Хара, актрисата обрала наградите на Американската филмова академия, жената, покорила хиляди сърца не само в Англия, но и по целия свят!

Обявената за най-красива великобританка на всички времена актриса, е родена на 5 ноември 1913 в Индия, в семейството на английски кавалерист. Родителите и се женят година по-рано в Лондон. С течение на обстоятелствата Вивиън заживява в Оотакамунд (Индия) със своята майка. Точно в нейната трупа е първата й проява на сцена когато е едва на три години и рецитира „Малкия Бо Пийт”. От нея тя получава и тласъка към образованието, което ще получи в следващите години от живота си. Като единствено дете е изпратена в манастира в Роухемптън (Англия) през 1920, когато е била на шест и половина. Там тя започва да мечтае за кариера на актриса.

След като завършва образованието си през 1931 в Европа, се завръша при родителите си в Англия, на които разкрива мечтата си! От тях тя получава подкрепа за това начинание като от баща си получава помощ, за да влезе в Кралската Академия по Драматични Изкуства в Лондон. В края на 1932 се жени за възрастния адвокат Хърбърт Лий Холман и прекъсва образованието си. През 1933 ражда дъщеря си Сузан, но животът на домакиня не е за нея и така чрез приятели си урежда роля във филма „Things Are Looking Up” - нейният дебют в киното. След него Джон Глидън става неин агент. Актрисата приема за свой псевдоним в бъдещата си кариера – Вивиън Лий.

Първата театрална постановка, в която участва, е „Маската на добродетелта” от 1935 година. Актрисата получава само позитивни коментари и постепенно става любимка на публиката, което й носи договор с филмов продуцент. Така две години по късно актрисата се запознава с Лорънс Оливие, с който започва връзка след снимките на „Пожар в Англия”, в който двамата „подпалват” публиката с любовни сцени!

Вивиън приема и ролята на Офелия в Шекспировата трагедия "Хамлет", на която Оливие е продуцент. В същото време обаче проблеми със здравето помрачават дните на актрисата . Първата роля, която я прави известна в САЩ, е от филма „Янки в Оксфорд” от 1938 година. Болестта й все повече се задълбочава и това застрашава кариерата й на екрана.
Въпреки здравословните си проблеми, приема да играе Скарлет О'Хара в „Отнесени от вихъра” - ролята, която я изкачва на върха и става емблематична за нея самата като актриса. Филмът излиза през 1939 година и печели 10 награди "Оскар", включително за най-добра женска главна роля, получена от Вивиън Лий.

През 1940 година Лий и Лорънс Оливие най-накрая сключват брак. На следващата година двойката играе в "Лейди Хамилтън", последван от провал с "Ромео и Жулиета" на Бродуей. Така през 1943 двамата решават да се заврънат в Англия, а здравето на Вивиън все повече се влошава поради туберкулоза на левия бял дроб. След интензивно лечение през 1945 отново снима и то - „Цезар и Клеопатра”. По време на снимките прави спонтанен аборт, който води до тежка депресия и поредно влошаване на здравето й. През 1948 звездната двойка предприема турне в Нова Зеландия и Австралия, от което освен успех печели и безкрайна умора – физическа и психическа!

След завръщането си, Лий получава ролята на Бланш Дюбоа в пиесата на Тенеси Уилямс - "Трамвай желание". С представянето си тя грабва публиката, но критиците и се нахвърлят несправедливо. След 326 поставяния на театрална сцена, Вивиън Лий си партнира с Марлон Брандо на големия екран. Филмът пожънва огромен успех, а актриса получава втора награда "Оскар" за най-добра главна женска роля!

Следват развод, турне, няколко филма и театрални постановки, с добри отзиви. Но както става ясно крехкото физическо състояние на актрисата оказва влияние не само върху кариерата, но и върху живота й. През 1967 отново е диагностицирана туберкулоза и на 7 Юли умира (53 годишна), след кратко подобрение.

На 7 Юли 1967 светът губи Вивън Лий – красива жена и голяма актриса – тази, която преобърна представата за Скарлет О’Хара, звездата и любимката на хиляди!

 

 Чети още:
Грета Гарбо
Карл Лагерфелд
Джаки Кенеди

 

текст: Кристин.
фотография: .net